keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Lautapeli: Portobello Market

Portobello Market on peli, joka on ollut hyllyssäni pelaamattomana vuodenpäivät. Investoin peliin joskus aikanaan lautapelit.fi-pelikaupan alennusmyynnistä, mutta pelaamaan asti peli ei päätynyt. Syynä tähän lienee että peli vaikuttaa paljon monimutkaisemmalta kuin onkaan.

Nyt asia on vihdoin korjattu ja takana on muutama peli. Monimutkaiselta vaikuttavan pelin mielikuva oli kovin vääristynyt, sillä peli on todella yksinkertainen. Jokainen pelaaja on toriyrittäjä, joka pyrkii rakentamaan kojuja ja houkuttelemaan näille parhaimmat asiakkaat. Kojuja voi rakentaa vain kortteleihin, jossa bobby on vahtimassa. Tämä luo pelinsisäisen kilpailutilanteen: miten ansaita eniten pisteitä rajallisten toimintojen ja rakennuspaikkojen avulla?

Peliin mahtuu maksimissaan neljä pelaaja ja henkilökohtaisesti minusta tuntuu että peli ei toimi kovin mielekkäästi vähemmillä pelaajilla. Tähän on syynä taistelu kojujen sijoittelusta: enemmän pelaajia tarkoittaa useampia tahoja, jotka taistelevat samoista pisteistä. Pienemmillä pelaajamäärillä asiakkaiden rooli myös korostuu, koska elintilaa kojuille on yksinkertaisesti enemmän.

Asiakkaisiin onkin piiloitettu närkästyksen aihe. Niillä kun voi ja pitääkin sabotoida toisten peliä, jotta itse saisi omien kujiensa päähän arvokkaammat asiakkaat. Nämä ovat siis nappuloita, joiden avulla pelaajien rakentamat kojut pisteytetään. Jokaisen kujan päähän tulee pelin kuluessa yksi asiakas, joita on kolmea sorttia: palvelija, porvari ja ruhtinas. Näistä porvarit ovat haluttuja, kun taas ruhtinas on pelin viimeiseksi asetettava asiakas. Tämän pistekerroin on niin suuri, että se on toiminut ratkaisijana jokaisessa pelissä mitä olen pelannut.

Pelin suurin ongelma on sen uudelleenpelaamisarvossa. Peli nimittäin tuntuu kuluvan käytössä varsin nopeasti, sillä peliin ei tunnu olevan piiloitettu kovinkaan syvällisiä taktiikoita.
Lähiö alkaa olla täynnä kojuja seuraavan odottaessa tyhjänä bobbya. 
Arvosana 2 /5
Simppeli perhepeli, jota pelaa aika-ajoin. Peli ei kuitenkaan tunnu kaappaavan asemaa vakituiseksi pelattavaksi peliksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti