keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Haasteita, tavoitteita ja toiveita

Minulle vuoden vaihtumisen merkitys on kasvanut. Siinä missä lukuvuodet varmistivat lapsena ja nuorena jatkuvuuden vuodenvaihteen ylitse, ei aikuisena samanlaista jatkuvuutta oikein ole.

Kirjoitustavoitteet:

Raapaleet
Tavoitteenani on kirjoittaa raakatekstiraapale vuoden jokaista päivää kohden. Uskoisin että tämä tulee syömään noin kolme tuntia aikaa viikossa. (Ja oletettavasti huomattavasti enemmän, kun aiheet loppuvat) En vielä tiedä laitanko raapaleita minnekkään näkyville. Se vaatisi niiden editointia, mutta toisaalta se olisi niiden kohdalla edessä joka tapauksessa. 


Sadut
Minä tahtoisin päästä takaisin sisään satukirjoittamiseen. Siis ajatukseen, että voin milloin tahansa nostaa muistikirjan ja luonnostella muutamia satusivuja samalla katsoessani vaikkapa tv-sarjaa tai elokuvaa. Koen mitattavat päämäärät tarpeelliseksi, sillä ne ajavat minut sitten oikeasti tekemäänkin. (Sen sijaan, että miettisin, että olisi kiva kun kirjoittaisin.) Tämän takia tavoittelenkin yhtä satukäsikirjoitusta jokaista kuukautta kohden.

Näistä tuskin yksikään päätyy julkaistavaksi asti, mutta tavoitteena onkin itselleen kirjoittamisen ilo, eikä niinkään tekstin jakaminen eteenpäin.


Sarjakuvat
Viimeisten kahden vuoden aikana syttynyt sarjakuvahimo ei ota laantuakseen. Itseltäni syntyi toissavuonna kymmenkunta käsikirjoitusta, mutta edellisvuonna vain kaksi. Ideoita olisi, aikaakin kenties riittäisi ja intoakin (ainakin näin kirjoitushetkellä) on.

Lehti per kuukausi olisi ainakin helposti mitattavissa oleva tavoite. Epäileväinen onnistumisen suhteen, mutta tärkeänpää lienee kuitenkin yrittää.


Novellit
Minun novellini ovat pääsääntöisesti muutaman sivun tunnelmointeja tai oivalluksia. Niitä on syntynyt sekalainen läjä innoitteenaan usein kirjoituskilpailut tai muut ulkoiset ärsykkeet. En ole koskaan oikein kirjoittanut niitä suuremmalti suunnitellusti. Tänä vuonna pyrin kirjoittamaan vähintään yhden novellin kuukaudessa.

Novelleista osa on pitkälti suunniteltua, osa vain ideoiden tasolla. Näistä tarkoitus myöhemmin koota jonkinlaisen kokoelman runko.


Kirja
Vielä ei liene aika aloittaa kirjaa. Olen toki kirjoittanut useita pitkiä tekstejä, mutta minulle tulee pitemmistä teksteistäni väistämättä tunne että jotain puuttuu. Ehkä se puuttuva asia on toimiva suunnitelma.

Olisikohan kirjan pohjatyön aloittaminen yksi vuoden tavoitteitani?


Kuunnelmat
Yksi ystäväni on leikitellyt idealla: mitä jos hän alkaisi tekemään internet-radiota. Radioon kaivattaisiin ohjelmaa ja yksi tällainen ohjelma saattaisi olla novellieni dramatisoinnit. Ulkopuoliset tekijät aina muuttavat luomisprosessia, mutta mietin ainakin yrittää muokata kirjoituksista käsikirjoituksia.
Kirja-arvostelut, blogi ja asiatekstit
Kirja arvostelut ovat viimevuosina jäsentäneet hyvin lukuharrastustani. Ilmaisen lukemisen lisäksi tunnun muistavan kirjat paljon paremmin kun arvostelen ne. Jo se on tarpeeksi iso syy arvostella.

Blogi on mitä on; nopeita pintaraapaisuja aiheista, jotka ovat saaneet minut kiinnostumaan. Tähän ei kamalasti aikaa uppoa.


Kirjoitustapahtumat

Kirjoitustapahtumat ovat tavallaan edellisistä jutuista eroava tavoite, sillä tarkoituksenani ei ole luoda lisää kyseisiä tapahtumia varten, vaan sekä script frenzy että nanowrimo tulevat olemaan minulle ajanjaksoja, jolloin yritän työstää tavoitteitani sijoittaen enemmän aikaa niihin.

Script Frenzy - Huhtikuu - 100 sivua käsikirjoitusta.
Nanowrimo - Marraskuu - 50 000 sanaa


Uskonko että onnistun kaikessa  mitä lähden tavoittelemaan? En. Aikani ei varmastikkaan riitä kaikkeen tekemiseen ja pitkin vuotta tulee varmasti muutettua suunnitelmia. Tärkeintä lienee että tavoitteita on, tekeminen on luontevaa ja olo on hyvä.

Yhteensä:

Raapaleet                       3h /viikossa
Satusivut                        3h /viikossa
Sarjakuvasivut               3h /viikossa
Novelli                           3h /viikossa
Kuunnelmat                   1h /viikossa
Kirja                              1h /viikossa
Arvostelu, Blogi             2h /viikossa
Muut                             1h /viikossa

=17h, ->
6h kummallekin viikonloppupäivälle ja 1h joka arkipäivälle

Ei edes kuulosta mahdottomalta.

1 kommentti: