sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Marraskuu, haasteiden kuukausi

Perinteisesti marraskuussa haastetaan itseä. Haasteita on viiksien kasvattamisesta kirjan kirjoittamiseen. Minä olen taklaamassa jälkimmäistä. Enkä ensimmäistä kertaa. Nanowrimossa tavoitteena on kirjoittaa kuukaudessa 50 000 sanan tarina. Tavoite on suoraan englannin kielen tavoitteista sellaisenaan käännetty ja on omasta mielestäni yksi koko tempauksen epäkohdista. 50 000 sanaa on nimittäin aivan eri määrä tekstiä kuin 50 000 sanaa suomeksi.

Mitä haittaa on kirjoittaa enemmän kuin suunniteltu tekstinpituus, eikö pitempi teksti ole yksinkertaisesti parempi(enemmän harjoitusta jne.)? Ei ole, sillä sanamäärä on yksinkertaisesti niin tavattoman suuri, että harva kykenee säilyttämään tavattoman nopean kirjoitustahdin ja silti kirjoittaa sisältöä jolla on käyttötarkoitus. Kuka tahansa pystyy kirjoittamaan tarinan, joka tarkemmin mietittynä on päätön sanajono. Liian kova tahti pudottaa monelta kirjoittajalta kirjan rakenteen pois. Toki nanowrimon on tarkoitus olla hauskanpitoa, mutta se voisi olla rakentavampaa hauskanpitoa. 

Näin minusta ainakin tuntuu ja minkälie viiden nanon jälkeen uskon että havaintoni ovat oikeita ainakin omalla kohdallani. Totta kai on olemassa kirjoittamisen luonnonlahjakkuuksia, esim. Anne Ricen sanotaan kirjoittaneen Veren vangit yhden pidennetyn viikonlopun, to-ma aikana. Se ei ole hassumpi saavutus. Mutta tuo mainittu ominaisuus on kuitenkin ohi itse tapahtuman sanomasta: kuka tahansa voi kirjoittaa kirjan ensimmäisen vedoksen kuukaudessa. Kuka tahansa voi kirjoittaa kirjan vedoksen kuukaudessa vaikka käy samalla töissä tai koulussa. Silti suurin osa näkemistäni nanoista, omani mukaanlukien eivät ole kirjojen ensimmäisiä vedoksia.

Minun suunnitelmani on lähteä matkaan kahdella käsikirjoituksella, joista yhteensä toivon kasaantuvan toivotut viisikymmentätuhatta sanaa. Ensimmäinen on kevyttä survival-horroria, jonka kirjoittaminen ilman kovin tarkkoja suunnitelmia lienee mahdollista. Sen kirjoittaminen on varmaankin myös helpompaa väsyneenä. (Minä kun joudun sijoittamaan kirjoitustunnit varsin epäedullisiin aikoihin vireystilan kannalta) Toinen teksteistäni on tarkoitus pyöriä urbaanifantasian puolella, seuraten ehkä Jim Butcherin, T.A Prattin ja Liz Williamsin asettamia vaikutteita. Tämän käsikirjoituksen kirjoitusajan kaavailen viikonlopuille jolloin on enemmän aikaa ja energiaa kirjoittaa.

Viikon viihteet:

Kirjat
-Robert N. Charrette: Never Deal with a Dragon
-Orson Scott Card: Character and Viewpoint

Äänikirjat
-John Daulton: Galactic Mage
-Robert Lynn Asprin: Myth-ing Persons

Sarjakuvat
-Zits
-X-men v4
-Dresden Files: Warcry 

Tietokonepelit
-Guild Wars 2
-Settlers Online
-Shadowrun Returns 

Lautapelit
-Last Night on Earth
-Zombies!!!/Humans!!!
-Zombie Town

Elokuvat
-Notebook
-Night Moves
-Charlies Angels: Full Throttle


Anime
-Psycho-Pass 2

Sarjat
-Castle
-Burn Notice 
-Simpsons
-Big Bang Theory
-Smallville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti