maanantai 13. tammikuuta 2014

Pikakelausleffa-arvostelut 3: Viime vuoden scifisato

Pikakelausleffa-arvostelut ovat lyhyitä yhteenvetoja elokuvista, sen enempää niitä perustelematta. 

Riddick (2013) 1+
Vin Diesel ymmärsi rajoittaa seuraavan  Riddick  elokuvansa puitteet yhteen planeettaan Pitch Blackin tavoin. Mutta se ratkaisi vain osan The Chronicles of Riddick-elokuvan ongelmista. Riddick on kaikkivoipa hahmo ja kaikkivoipaisuus tekee hahmon tylsäksi. Kaukana on hyvä Pitch Black, käsissä suhteellisen mitäänsanomaton Riddick.


Pacific Rim (2013) 3-
Del Toron tuorein ohjaus tuo katselijansa silmille jättiläisrobotit taistelemaan outoja hirviöitä vastaan. Lähtökohdista voi olla innoissaan, sillä moinen kuulostaa oivalta "aivot narikkaan"-viihteeltä.  Valitettavasti toteutus ei kuitenkaan onnistu lunastamaan odotuksiaan. Pasific rimin erikoistehosteet ovat makeat, näyttelijät toimivia ja Del Toron ohjaus on sellaista, mitä mieheltä on odotettu näkemään. Mutta jotain jää uupumaan.

Jättiläisten taisteluissa on samaa vikaa kuin Transformers leffojen tehosteissa. Vaikka ne ovat näyttäviä, ne ovat samalla myös sieluttomia. Puhumattakaan että niitä ei näytetä tarpeeksi, eikä niillä ei revitellä. Sen sijaan niitä pidetään piilossa ja taustalla. Silti mukiinmenevä tuotos, jolle on luvassa jatkoakin, mikäli vain DVD-markkinat vetävät leffan tuloksellisesti pinnalle.

After Earth (2013) 2-
Olemme tulevaisuudessa, jossa monia kelvollisia scifi-pätkiä tehnyt Will Smith (I Am Legend, Men in Black ) tarvitsee jälleen työtä. Tämän lisäksi hän tarvitsee työtä myös pojalleen Jadenille ja parivaljakon tuotoksena on After Earth elokuva. Kyseessä on nuoren pojan kasvutarina ja tarina pelkojen kohtaamisesta. Käytännössä tämä on pojan seikkailua viidakkoisen ja saastuneen maapallon lävitse, taistellen toinen toisensa jälkeen eri animaatio-eläimiä vastaan. Lavastus ja efektit ovat toimivat, kun taas juoni ja näyttelijät eivät. 


Elysium (2013) 3+
District 9 ohjaajan Neill Blomkampin uusin elokuva taklaa jälleen kohti yhteiskunnallisia ongelmia sci-fin voimin. Maailma on ylikansoittunut ja saastunut. Eliitti on paennut kiertoradalle elysiumiin jossa elävät muitten kustannuksella.
Kuten District 9-elokuvassakin maa on kuvattu todella hienosti. Rähjäiset ympäristöt luovat tunnelmallisen ympäristön. Itse elokuva on kauniisiin vaatteisiin puettu tavallinen sci-firymistely. On katsomisen arvoinen ja omasta mielestäni vuoden paras sci-fielokuva.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti