perjantai 13. joulukuuta 2013

Vuosi 2013 kirjoina

Kuluneesta vuodesta voi sanoa monia asioita, mutta yksi asia mitä vuodesta ei voi sanoa on, että se olisi ollut kirjojen vuosi. Lukemis ja kuuntelu tahtini nimittäin romahti. Siinä missä edellisenä vuonna koin ennätykselliset 104 läpikäytyä teosta, tämän vuoden saldo jäänee vain puoleen siitä. Tätä heikompi tulos oli viimeksi vuonna 2008, jolloin luin 30 kirjaa.   

Syytä tähän on helppo kaivella. Kaksi suurinta syytä ovat aktiivinen Guild Wars 2 pelaaminen ja sarjakuvien löytyminen. Heikon kirjalukemisen vastapainoksi kuitenkin on tullut luettua yli 1000 sarjakuvalehteä. Olen myöskin yrittänyt herätellä animeharrastustani, mutta se ei ole siitä oikein elpynyt.

Vuoden parhaiksi lukemikseni kirjoiksi omissa lajityypeissään päätyivät:

Andrzej Sapkowski: Halveksunnan aika — Noituri on vuodesta toiseen parhaimpien julkaistujen fantasiakirjojen joukossa. Sävy hieman muuttunut toiminnallisesta kertomuksesta poliittiseksi juonitteluksi, mutta silti taika on tallella.    

Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas — Fraktaaliruhtinas jatkoi siitä mihin Kvanttivaras jäi. Kirja kärsi hieman sarjan keskimmäisen osan ongelmista, mutta silti oli mielestäni vuoden paras sci-fi teos.    

Neil Gaiman: Kuolema: Elämisen kallis hinta — Koskettava, syvällinen ja eheä. Omasta mielestäni Gaimanin teos on vuoden paras sarjakuva-albumi.


Kirjailija, jonka teoksia luin eniten vuoden aikana titteli irtosi hämmästyttävän vähällä kirjamäärällä, nimittäin kahdella kirjalla. Myöskin luettujen kirjojen joukossa oli huomattavan suuri osuus tyhjänpäiväistä kioskikirjallisuutta. Täksi vuodeksi olen asettanut itselleni tavoitteen nostaa luetut kirjat takaisin yli sadan. Haaste voi olla liian suuri, mutta ainakin on yritetty. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti