lauantai 7. syyskuuta 2013

Sekavaa mietintää sarjakuva-alasta

Amerikan sarjakuvamarkkinat on mielenkiintoinen viihdeteollisuuden ala, koska se on täysin omanlaisensa. Tai pikemminkin se on täysin omanlainen sekoitus muita aloja. Suurin osa markkinoista on kahden toimijan Marvelin ja DC:n hallinnassa, näiden alapuolella on paikkansa vakiinnuttanut Image comics. Tämän lisäksi markkinoilla on monia vielä pienempiä studioita, joiden elinkaari on monesti tiukasti sidottu yksittäisiin lehtiin.  Amerikkalainen sarjakuvayleisö on varsin uskollisia brändille. On Marvel-seuraajia ja DC-seuraajia, ja pahimmassa tapauksessa moiset eivät mahdu samaan pöytään keskustelemaan.

– Sarjakuvat muistuttavat elokuvia siinä, että käsikirjoittajat ja piirtäjät ovat oman maailmansa elokuvatähtiä. Moni poimii lehden ostoskärryynsä juuri käsikirjoittajan nimen perusteella sivuuttaen juoniselostuksen.

– Samaan aikaan sarjakuvat ovat vahvasti "hit or miss"-markkina kuten peliteollisuus. Muutamat menestyvät sarjakuvat tuovat valtaosan markkinoiden tuloista.

– Sarjakuvalehtisarjojen jatkuvuus linkittää sarjakuvat tv-sarjoihin, jossa yksittäiset lehdet voidaan nähdä sarjan jaksoina. Tämä näkyy median sisällä "episodimaisuutena".

– Se että sarjakuvat ovat (ainakin vielä) pääasiassa printtimedia aiheuttaa yhteneväisyyksiä kirjoihin, näiden molempien jakaessa valmistustavasta seuraavia lainalaisuuksia.

– Sarjakuvat muistuttavat animea, siinä että molemmissa on hyvin vahvasti toistuvat juonet ja hieman samantyyppinen "räiskyvä" ilmaisu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti