perjantai 20. syyskuuta 2013

Oppaita sarjakuvien tekemiseen

Viimeaikainen innostukseni sarjakuvien parissa on saanut minut tutustumaan myös niiden luomisen teoriaan. Tai ainakin oppaiden lukemisen ja satunnaisen rustailun muodossa.


Scott McCloud: Understanding Comics: The Invisible Art

Tämä oli varsin mahtava teos. Se on seuraavaa Will Eisnerin Comics and Sequential Art-kirjaa helposti lähestyttävämpi, yhtälailla oivaltava ja varsin tehokas kokonaisuus. Tätä kirjaa voi suositella kaikille luoville tarinankerronnallisille aloille, ei pelkästään sarjakuvista kiinnostuneille, koska se sisältää oivalluksia luovan prosessin luonteesta.


Will Eisner: Comics and Sequential Art

Eisnerin taidot ovat sarjakuvantekijänä legendan luokkaa, siitä jo kertoo jo sekin, että hänen nimeään kantaa yksi suurimmista sarjakuvapalkinnoista. Comics and Sequential Art hahmottaa sarjakuvasivujen rakennetta tarkasti. Se on raskaampi kuin McCloudin teos, mutta silti kykenee pitämään mielenkiinnon yllä.


Alan Moore: Alan Moore's Writing for Comics

Alan Moore on sarjakuvantekijä, jota kunnioitan suuresti. Omalla tavallaan asioiden tekeminen on hieno piirre maailmassa, joka pyrkii puristamaan ihmiset erilaisiin muotteihin. Teos sisältää näkemyksiä sarjakuvanteosta ja on varsin innoittavaa luettavaa.


Buddy Scalera: Creating Comics from Start to Finish

Minusta hyvin harhaanjohtavasti nimetty kirja, koska teos ei oikeastaan käsittele sarjakuvien tekemistä. Se sen sijaan avaa sarjakuvien tekemistä ammattina, tarjoen haastatteluja sarjakuvien eri osa-alueiden tekijöiltä. Teos ei yllä samaan joukkoon kuin ensimmäiset kolme, mutta silti tarjoaa mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti