tiistai 18. kesäkuuta 2013

Seitsemän ohjetta kirjoittajalle

Ohessa ohjeita, joita itse pidän kirjoittamisen suhteen tärkeinä. Itse kirjoittamiseen liittyvät asiat jätän suosiolla toiseen listaan.  

1. Tartu toimeen
Monet ihmiset pitävät sisällään halua kirjoittaa. He suunnittelevat ja haaveilevat, mutta eivät ryhdy itse asiaan. Suuren inspiraation odottajilla on edessään pitkä odotus. Vaikka ajoittain innostus syntyykin, se kantaa hyvin harvoin koko prosessin lävitse. Helpointa on vain aloittaa, koska teksti ei synny itsestään.

2. Kirjoita tekstisi loppuun.
Minulle kenties arvokkaimman kirjoitusvinkin on antanut Adam Roberts , joka kehotti kirjoittamaan aina tekstit loppuun. Ennen neuvon saamista pöytälaatikkoni täyttyivät tekeleistä, jotka olivat kirjoitettu ohimenevän innostuksen puitteissa. Puolivalmiisiin teksteihin oli hyvin vaikea palata ja se neuvo kirjoittaa teksti valmiiksi oli kullan arvoinen. Valmiita tekstejä kun pystyi helposti editoimaan.

3. Älä pelkää kritiikkiä
Kirjoittajalla täytyy olla paksu nahka ja kova pää. Ei millään voi miellyttää kaikkea. Eikä missään nimessä pidäkkään. Kritiikki on monen aloittelevan kirjoittajan paras ystävä. Se kertoo missä olet mennyt metsään ja kenties miten löytää sieltä metsästä pois.

4. Lue paljon
Lue paljon ja lue analyyttisesti. Mieti koko ajan mikä kirjassa on sinusta hyvin. Mikä sinusta ei toimi. Lue niin hyvää kuin huonoa kirjallisuutta, koska huonot teokset opettavat monesti jopa enemmän kuin hyvät.

5. Verkostoidu
Kirjoittaminen on pahimmillaan pahuksen yksinäistä puuhaa. Sen ei kuitenkaan ole pakko olla. Samanmielisten kirjoittajien seura on varsin eduksi. Monesti heiltä saa esilukua teksteille ja vastavuoroisesti pääset editoimaan heidän tekstejään.

6. Pysy nälkäisenä
Pyri aina parantamaan. Kirjoita kunnianhimoisemmin. Kokeile erilaisia tyylejä. Yritä erilaisia asioita. Älä jää paikoillesi.

7. Hanki rutiineja
Hanki kirjoittamistasi tukevia rutiineja. Varaa aikaa milloin kirjoitat. Tee kirjoitusharjoituksia. Mikäli onnistut pitämään kirjoittamisen aktiivisena, on tekstin tuottaminen helpompaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti