tiistai 28. huhtikuuta 2015

Kirjoista ja niiden vierestä

Mediana kirjat ovat aikamoisessa muutoksessa. Kotimaisten kirjojen hinta tuntuu jatkuvasti kasvavan. Nykyjään kolmellakymmenen euron hintalappu ei ole mitenkään epätavallinen ja vastaan on tullut kalliinpiakin. Tästä huippuna lähiseutuni kivijalkakirjakauppa, jossa Stephen Kingin uutuuksista tavataan pyytää aika suolaisia hintoja. (Kuvun alla ja 22.11.63 ylittivät siellä 45e hinnan)

Aika kuinka pitkään kirjat ovat kirjakaupoissa myynnissä puolestaan on lyhentynyt. Tavallinen ei bestselleriksi tullut kirja katoaa kirjakaupoista pääsääntöisesti kuudessa kuukaudessa, usein nopeampaakin.

Se osa lukijoista, jotka osaavat lukea englanniksi ajautuvat entistä tehokkaammin sähköisten kirjojen pariin. Ainakin itselle kymmenen kolmen dollarin kirjaa kuulostaa houkuttelevammalta kuin yksi kolmenkymmenen euron. Varsinkin kun kolmen dollarin kirjat ovat eturivin fantasia- ja scifikirjailijoita.

On vaikea nähdä millaiseen tämä kehitys johtaa. Minun arvaukseni on että painokset varmaankin pienenevät, ale-kirjoja kauppaavat kirjakaupat yleistyvät, kirjastojen merkitys kasvaa. Jossain vaiheessa suomalaiset kustantamot ymmärtävät ettei sähkökirjasta voi pyytää fyysisen hintaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti